Originalni izvor: Nauka 50: od Boga do kvarka

Šta je ćelija i koje su njene funkcije? Otkuda bakteriji neobuzdana moć da u jednom jedinom danu stvori 280 milijardi novih ćelija? Kakvu poruku kriju reči nobelovca Maksa Delbrika: „Svaka živa ćelija nosi sa sobom iskustvo milijardi godina eksperimentisanja”? Može li u potpunosti veštačka ćelija zameniti prirodnu? Zašto se kaže da ćelija sve zna i da se od nje ništa ne može sakriti?

U novoj epizodi „Nauke 50”, autor serije Stanko Stojiljković razgovora sa prof. dr Pavlom Anđusom sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Svaki život počinje sa jednom ćelijom koja se deli u dve i tako redom. Posle 47 udvostručenja pred nama je ljudsko biće. Zahvaljujući tehnološkom napretku, naučnici su započeli iscrtavanje čovekovog ćelijskog atlasa, na kome svaka ćelija ima označeno mesto i ulogu. Postoji dvestotinak raznovrsnih ćelija. Svaka sadrži neku vrstu priručnika za upravljanje našim telom, kopiju celog genetskog koda. Zamislite samo: nema toga što ćelija za vas neće uraditi, čak će bez oklevanja umreti! Tolika odanost i zadivljuje i zaprepašćuje. No, prepustićemo sagovorn iku da nam otkrije sve tajne tog, običnim okom nevidljivog sveta.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>